Ajankohtaista

Lastentarhanopettajat kokoontuivat Oulussa

Lastentarhanopettajaliiton alueelliset neuvottelupäivät kokosi yhteen laajan joukon pohjoissuomalaisia lastentarhanopettajia keskustelemaan varhaiskasvatuksen päivänpolttavista aiheista ja tulevaisuuden teemoista.
Kaksipäiväinen seminaari sisälsi ajankohtaista tietoa varhaiskasvatuksesta, edunvalvonnasta ja järjestö- ja yhdistysasioista. Tilaisuus alkoi torstaina Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtajan Anitta Pakasen katsauksella varhaiskasvatuksen ajankohtaisiin kuulumisiin. Varhaiskasvatuksessa on tapahtunut nopea muutoksen turbulenssi. Lastentarhanopettajan pedagogisen roolin vahvistuminen, yliopistollisen lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäys ja käsittelyssä oleva varhaiskasvatuslaki on tapahtunut muutamassa vuodessa ja viitoittaa varhaiskasvatuksen uudenlaiseen aikakauteen, Pakanen iloitsi.
 
Ajankohtaisiin koulutuspoliittisiin aiheisiin johdatti OAJ:n erityisasiantuntijat Ritva Semi ja Kirsi Sutton. Huolimatta viime aikaisista myönteisistä kehityssuunnista varhaiskasvatuksessa, tarvitsevat lastentarhanopettajat ja varhaiskasvatus yhä edelleen vahvaa edunvalvontatyötä, jotta varhaiskasvatus jatkossakin vahvistuu. Vanhemmille tulisi myös tehdä näkyväksi varhaiskasvatuksen merkitystä, Semi totesi. Sutton kertoi viime aikaisista panostuksista varhaiskasvatukseen ja korosti päiväkodinjohtajan roolia varhaiskasvatusuudistuksessa.
 
OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki luennoi torstaipäivän päätteeksi ajankohtaisista työmarkkina-asioista. Lastentarhanopettajan työssä tapahtuneet muutokset ja vastuut uuden varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden myötä ja SAK-aika herättivät vilkasta keskustelua edunvalvonnan näkökulmasta. Perjantai jatkui ajankohtaisilla järjestö-, yhdistys- ja viestintäasioihin perehdyttämisellä. Lastentarhanopettajaliiton seuraavat alueelliset neuvottelupäivät ovat 29.-30.8. Helsingissä, 20.-21.9. Turussa ja 18.-19.10. Jyväskylässä.
 
LTOL:n  alueelliset neuvottelupäivät pidettiin 24.-25.5.2018 Oulussa